Home
Home
Menu
Kamper eiland

Voorkom voedselinfectie bij de barbecue

Bij zomerse temperaturen bederven etenswaren sneller en neemt de kans op voedselinfecties toe. Extra aandacht voor hygiëne thuis, maar ook tijdens het barbecueën voorkomt besmetting en verspreiding.

Voedselinfecties in maag en darmen ontstaan door voedsel te eten of drinken dat is besmet met een bacterie, virus of parasiet. Symptomen zijn onder meer braken en diarree. Meestal gaan voedselinfecties vanzelf over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstig en soms levensbedreigend zijn.

Voedselinfectie voorkomen
Met eenvoudige maatregelen zijn voedselinfecties te voorkomen. De voornaamste maatregelen zijn:
• Schoonhouden: was uw handen regelmatig, zeker voordat u eten bereidt en voordat u aan tafel gaat, nadat u rauw vlees heeft aangeraakt, na toiletbezoek en verschoning van luiers.
• Scheiden: vermijd contact tussen bereid en rauw voedsel. Gebruik bij voorkeur aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en groente.
• Bewaren: bewaar gekoelde producten zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik.
• Verhitten: verhit vlees, vis en schelpdieren voldoende, bij voorkeur tot het gaar is. Gebruik bij voorkeur voorgekookt of voorgegaard vlees. Verhit eerder bereide gerechten door en door. Kook kraanwater in het buitenland als u twijfelt aan de kwaliteit.

Toch klachten?
Voedselinfecties gaan meestal vanzelf over. Wacht bij klachten even af en eet pas als u trek krijgt. Wel belangrijk is voldoende te drinken omdat het lichaam veel vocht kan verliezen. Wees vooral bij kinderen en ouderen alert op tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, donkere (gele) urine, dorst en duizeligheid, droge mond, diepliggende ogen, koude armen en benen. Raadpleeg uw huisarts bij uitdrogingsverschijnselen of als er bloed of slijm met de ontlasting meekomt.

Wie een voedselinfectie heeft opgelopen moet om verspreiding te voorkomen bij voorkeur een apart toilet en een eigen handdoek gebruiken en geen voedsel bereiden voor anderen tot de klachten drie dagen over zijn.


Meer informatie
De website van het RIVM geeft meer informatie over voedselinfecties. Ook kunt u met vragen terecht bij de afdeling infectieziektebestrijding van GGD Zuid-Holland Zuid via telefoonnummer 078-7708500.

Meer praktische informatie over veilig en lekker barbecueën staat in de Barbecuewijzer van het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op www.voedingscentrum.nl.

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie

  Advertentie

Windmolens van P.Bosch op canvas, behang en meer.. Bestel Windmolens als print. Kies zelf de maat en het materiaal...